Pieczony omlet z czereśniami

pieczony omlet

Składniki

  • jajka, 3 sztuki
  • sól, szczypta
  • mąka pszenna, 120 g
  • mleko, 270 ml
  • czereśnie, garść
  • cukier puder do posypania
  • olej/masło do smarowania foremki

Sposób przygotowania

  1. Dwa jajka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Pozostałe 2 żółtka i całe jajko połączyć z mąką. Stopniowo wlewać mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie bardzo delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem. Czereśnie wydrylować. Wrzucić do ciasta.
  2. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 20-25 minut. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Składniki na 2 duże porcje.

2 thoughts on “Pieczony omlet z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *