Pyszny, chrupiący, aromatyczny! Jednym słowem boski… Świetny dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako przekąska.
Składniki
- kalafior, 1 średni
- oliwa z oliwek, 1-2 łyżki
- curry, papryka słodka i ostra, po 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
- czosnek, 3 ząbki
Sposób przygotowania
- Kalafiora podzielić na nieduże różki. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Dodać przyprawy. Wmieszać. Kalafiora wrzucić do naczynia. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Czosnek rozgnieść, ale nie obierać. Ułożyć między warzywami. Piec przez 20-25 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia zamieszać.
Cześć, chciałabym dopytać jak to z tym czosnkiem – rozgnieść ale nie obierać? W jaki sposób?
Pozdrawiam,
Agata
Pojedynczy ząbek czosnku musisz rozgnieść płaską stroną noża. Jeśli go nie obierzesz masz pewność, że się nie przypali. Ma on nadać kalafiorowi delikatny aromat, a nie zdominować go smakiem.
Przepis na medal, po prostu pyszne.
Dzięki :)) Pozdrawiam
Bardzo smaczny wyszedł. Nie dodałam jednak czosnku (nie miałam niestety), dorzuciłam go trochę w proszku do marynaty.
Samej marynaty zrobiłam trochę więcej, bo nie starczyło na całego kalafiora.
Z pewnością zrobię go ponownie. 🙂
Witam. Pierwszy raz jadłam dzisiaj pieczonego kalafiora i myślę, że nie był to ostatni raz. W prawdzie ciut za pikantny mi wyszedł ale niespodziewanie jędrny i soczysty. Takie proste a jakie smaczne danie 🙂
Czy kalafior musi być ugotowany czy surowy tez może byc? Pozdrawiam
Musi być surowy. Również pozdrawiam 🙂
Wyszedł pyszny. Marynaty ma średni kalafior nie starczyło musiałam dorobić. Lekko go podgotowałam i zapiekałam 15 min z termoobiegiem.
Pycha wyszedł…jest surowy2bez obgotowsnia
Właśnie się za niego zabieram… ?
Czy moze byc kalafior mrozony?
Możesz spróbować, ale to już nie będzie to samo 🙂 I kontroluj czas pieczenia. Mylę, że trzeba będzie go troszkę skrócić.
czy tego kalafiora piec w naczyniu z przykrywką?
Nie, ja go piekłam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Po upieczeniu w naczyniu z pokrywką nie będzie chrupiący i nie zarumieni się tak ładnie 🙂
Czy kalafior ma być twardy? Robię już 35 i bardzo twardy 🙂
Tak, ma być lekko twardy. Pieczony kalafior nigdy nie będzie tak miękki jak gotowany. Jeśli podzieliłaś go na większe części to czas pieczenia rzeczywiście można wydłużyć.