Pieczony filet z indyka

pieczony indyk 2

Ciężko jest kupić dobrą drobiową wędlinę w sklepie. Wszystkie są takie… oślizgłe i bez smaku. Dlatego postanowiłam sama taką zrobić. Okazała się bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna! Na pewno to powtórzę.

Składniki
imbir, 1 łyżeczka
dymka, 1 mała
czosnek, 3 ząbki
świeże chili, 1 łyżeczka
sos  sojowy, 1 i 1/2 łyżki
ocet ryżowy, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 2 łyżki
pieprz, sól, papryka słodka i ostra
filet z indyka, około 700 gram

Sposób przygotowania
1. Imbir, dymkę, czosnek i chili bardzo drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Filet umyć, usunąć białe błonki i osuszyć. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

2. Pół godziny przed pieczeniem wyciągnąć filet. Można związać w kilku miejscach sznurkiem, aby nadać mu okrągły kształt.  Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 60-65 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *