Wyszorowane, ugotowane, zmiażdżone, upieczone. Niezła rzeź dla ziemniaków. Do tego pesto. Zacna dawka węglowodanów. O tak!. Nie polecam. Nie muszę. To się samo poleca 😀


SKŁADNIKI / 1 porcja


ziemniaki, 6 niedużych

oliwa, 3-4 łyżki

czosnek, 4 ząbki

sól, pieprz, suszony tymianek

pesto bazyliowe lub z czosnku niedźwiedziego, kilka łyżeczek

parmezan do posypania

SPOSÓB PRZYGOTWANIA


Ziemniaki wyszorować. Ugotować w całości w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Przełożyć na blaszkę i rozgnieść za pomocą kubka. Między warzywami ułożyć zmiażdżony, nieobrany czosnek.

Oliwę wymieszać z przyprawami. Posmarować nią ziemniaki. Piec około 25 minut w piekarniku ustawionym na funkcji góra-dół i rozgrzanym do 200 stopni.

Ziemniaki przełożyć na talerz. Na wierzchu zrobić kilka kleksów z pesto. Przyprawić pieprzem. Posypać parmezanem. Można spożywać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.