Genialne warzywa, które sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale też samodzielne danie. Dobrze smakują z delikatnym sosem jogurtowym. Wystarczy wymieszać pół szklanki jogurtu naturalnego z dwiema łyżkami majonezu, solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi ziółkami. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- ziemniaki, 4 szt.
- bakłażan, 1 mały
- cukinia, 1 mała
- brokuł, 1/2 szt.
- oliwa z oliwek, 6-8 łyżek
- czosnek, 2 ząbki
- sól, pieprz czarny, papryka ostra, curry
- bułka tarta, 6-8 łyżek
Sposób przygotowania
- Ziemniaki wyszorować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki i bakłażana pokroić w grube słupki, cukinię w ćwiartki. Brokuły podzielić na niewielkie różki.
- Oliwę wymierzać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Warzywa dokładnie obtoczyć w marynacie. Dodać bułkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W międzyczasie piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Warzywa piec około 30-40 minut.
Jadłem, co prawda miałem wersje z mięsem 🙂 ale same warzywa też świetne polecam !
Cieszę się, że smakowały i dziękuję za polecenie Robercie 🙂