Składniki
Farsz:
- mix suszonych grzybów, 20 g
- liście laurowe, 3 szt.
- ziele angielskie, 3 ziarna
- czosnek, 1 ząbek
- kapusta kwaszona, 500 g
- cebula, 1 mała
- marchewka, 1 mała
- masło, 2 łyżki
- sól, pieprz
Ciasto:
- mąka pszenna, 200 g
- masło (w temperaturze pokojowej), 150 g
- serek twarogowy, 150 g
- sól, 3/4 łyżeczki
Dodatkowo:
- jajko, 1 sztuka
- siemię lniane, 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
- Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każdy krążek nakładać zimny farsz. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść 20-25 pierogów.
Piękne maleństwa, wyglądają smakowicie 🙂
Dziękuję 🙂
witam, wyglądają bosko 😉 Dzisiaj będę piekła tylko nie wiem czy ten serek twarogowy to może być po prostu twaróg? Czy jakaś Piątnica “Twój smak” itp.? O jaki serek chodzi?
Hejka, tak chodzi o serek typu Piątnica / Bieluch / Philadelphia. Mam nadzieję, że będą smakowały, daj znać jak wyszły. Pozdrawiam 🙂