Petarda! Nic więcej nie napiszę. Sami spróbujcie 😉
SKŁADNIKI / 3 porcje
mrożone truskawki, 200 g
czerwone śliwki, 3 szt.
brązowy cukier, 1 łyżka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 1/2 łyżki
cynamon, 1/2 łyżeczki
wódka cytrynowa, 1 łyżka
lody waniliowe, 3 gałki
syrop klonowy, 4- 6 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Truskawki rozmrozić, odlać sok. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Śliwki pokroić w grubą kostkę. Owoce wymieszać. Dodać cukier brązowy i waniliowy, cynamon i wódkę. Całość połączyć.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.
Upieczone owoce przełożyć do miseczek. Na każdej porcji ułożyć po dużej gałce lodów. Polać syropem. Od razu podawać.
A można dodać inne owoce jak np banany?
Myślę, że tak, ale ja banany przesmażyłabym na niewielkiej ilości masła na paleni i do nich dała syrop klonowy. Cukier można wtedy pominąć. Banany są wystarczajaco słodkie 🙂