Petarda! Nic więcej nie napiszę. Sami spróbujcie 😉

SKŁADNIKI / 3 porcje

mrożone truskawki, 200 g

czerwone śliwki, 3 szt.

brązowy cukier, 1 łyżka

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 1/2 łyżki

cynamon, 1/2 łyżeczki

wódka cytrynowa, 1 łyżka

lody waniliowe, 3 gałki

syrop klonowy, 4- 6 łyżek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Truskawki rozmrozić, odlać sok. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Śliwki pokroić w grubą kostkę. Owoce wymieszać. Dodać cukier brązowy i waniliowy, cynamon i wódkę. Całość połączyć.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.

Upieczone owoce przełożyć do miseczek. Na każdej porcji ułożyć po dużej gałce lodów. Polać syropem. Od razu podawać.