Składniki

  • bataty, 2 szt.
  • olej, 4 łyżki
  • sól, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1/3 łyżeczki
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • chili, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1/2 łyżeczki
  • czosnek, 1/2 łyżeczki
  • imbir, 1/3 łyżeczki

Sos:

  • śmietana kremówka, 100 ml
  • ser lazur, 50 g

Sposób przygotowania

  1. Bataty wyszorować, osuszyć i pokroić w grube kawałki.
  2. Wymieszać olej z przyprawami. Warzywa obtoczyć w marynacie.
  3. W międzyczasie piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Bataty piec około 20-25 minut.
  4. Śmietanę i ser umieścić w rondelku na niewielkim ogniu. Podgrzewać aż lazur się rozpuści, a sos delikatnie zgęstnieje.