Takie rzeczy wychodzą kiedy mam ochotę na coś pieczonego, rukolę i trzeba wykorzystać resztki fety z lodówki 🙂 Tak, mhhmmm… To jest tak dobre, że nawet nie wiem jak Wam to opisać. Koniecznie musicie spróbować. Ja te bataty zjadłam na kolację, ale myślę, że jest to doskonały przepis na przystawkę na ciepło. Dlatego poniżej piszę, że z tej ilości składników wychodzą cztery porcje. Ale jeśli macie ochotę pójść w moje ślady, proszę bardzo… 😉


SKŁADNIKI / 4 porcje


batat, 1 szt.

oliwa z oliwek, 3 łyżki

sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne


SAŁATA


rukola, 2 garści

figi, 2 szt.

orzechy włoskie, 4 połówki

feta, 100 g


SOS


oliwa z oliwek, 3 łyżeczki

musztarda, 2 płaskie łyżeczki

miód, 1/2 łyżeczki

ocet balsamiczny, 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Batata wyszorować, osuszyć i pokroić w grube plastry. Oliwę wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w nich plastry batata. Piec około 20-24 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół + termoobieg.

Figi pokroić na 8 części. Orzechy posiekać z grubsza, a fetę pokruszyć.

Składniki na sos dokładnie wymieszać. Połączyć z rukolą, figami, orzechami i fetą.

Bataty przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć sałatę.