Kolejna propozycja na przystawkę na bazie batata. Bardzo pasuje mi połączenie słodyczy z wyrazistym pesto. Całość uzupełniają delikatniejsze w smaku mozzarella, pomidor i rukola.

Przepis na pesto znajdziecie tutaj -> Pesto bazyliowe.


SKŁADNIKI / 4 porcje


batat, 1 szt. (ok 400 g)

oliwa z oliwek, 3 łyżki

sól, pieprz

oregano, 1 łyżeczka

pesto, 8 łyżeczek

mozzarella, 1 kulka

pomidor, 1 szt.

rukola

grana padano lub parmezan do posypania

oliwa z oliwek extra vergine

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Batata wyszorować, osuszyć i pokroić w poprzek w grube plastry. Oliwę wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w nich plastry batata. Piec około 20-24 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół + termoobieg.

Na każdym kawałku batata rozsmarować po łyżeczce pesto. Następnie położyć po plastrze pomidora i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć rukolę, skropić oliwą i posypać parmezanem.