Pieczona tilapia z warzywami

Tilapia to ryba słodkowodna pochodzenia afrykańskiego. Przygotowałam jej bardzo dietetyczną wersję, bo pieczoną w piekarniku. Można ją usmażyć na maśle na patelni, ale będzie miała wtedy więcej kalorii. Podałam ją ziemniaczkami pokrojonymi w plastry również pieczonymi w piekarniku.

Składniki
tilapia, 3 płaty
marchewka, 1 mała
papryka czerwona, 1/3 sztuki
papryka żółta, 1/3 sztuki
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
pomidor, 1 sztuka
natka pietruszki, 1 mały pęczek
sól, pieprz
sok z cytryny

Sposób przygotowania
1. Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą. Odstawić do lodówki na pół godziny.

2. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Na oliwie przesmażyć marchewkę, następnie dodać papryki, cebulę i czosnek. Chwilkę smażyć. Dorzucić pomidora i dusić całość około 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy i piec przez 10-15 minut.

4. Rybę przełożyć na talerze. Na wierzch nałożyć warzywa. Całość skropić sokiem z cytryny.

One thought on “Pieczona tilapia z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *