Jeśli lubicie szybkie i proste potrawy ta zdecydowanie jest dla Was. Może być podawana samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego kurczaka. Ciekawym składnikiem jest zielony pomidor, ale jeśli będzie mieli problem z jego zdobyciem, możecie go zastąpić żółtymi koktajlowymi.

Składniki

  • kasza pęczak, 50 g
  • zielony groszek, 30 g
  • oliwa do smażenia
  • szalotka, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • cukinia, 4 grube plastry
  • zielony pomidor, 1 średni
  • sól, zioła prowansalskie, świeżo mielony czarny pieprz
  • tarty parmezan, 1 łyżeczka
  • liście bazylii do posypania

Sposób przygotowania

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać groszek. Kiedy delikatnie zmięknie, całość odcedzić.
  2. Na oliwie zeszklić szalotkę pokrojoną w piórka. Dodać czosnek i zioła. Po chwili wrzucić cukinię. Na sam koniec dodać grubo pokrojonego pomidora. Warzywa przyprawić. Chwilę jeszcze dusić. Wszystkie składniki połączyć.
  3. Potrawę przełożyć na talerz. Posypać pieprzem, parmezanem i bazylią.