Pasticcio

Pasticcio to danie kuchni greckiej. Zapiekanka składająca się z warstw makaronu i farszu mięsnego. Przykryta sosem jogurtowym i serem. Jej składniki są łatwo dostępne, a wykonanie proste.

Składniki
gruby makaron (użyłam kolorowych rurek), 250 gram
jogurt naturalny lub śmietana kremówka, 4 łyżki
sól

Farsz:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2-3 ząbki
papryka czerwona, 1 sztuka
mięso mielone (użyłam wołowego), 500 gram
krojone pomidory w puszce, 400 gram
woda, 1/2 szklanki
natka pietruszki, 2 łyżki
sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sos:
jogurt naturalny, 150 mililitrów
jajko, 1 sztuka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

tarty ser żółty, 1 szklanka
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z kremówką lub jogurtem, przyprawić solą.

2. Cebulę i czosnek pokroić w piórka, paprykę w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać mięso, zarumienić. Wlać pomidory i wodę, przyprawić. Gotować, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki.

3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać warstwami połowę makaronu i mięsa, czynność powtórzyć.

4. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Polać nim zapiekankę i posypać serem żółtym.

5. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na funkcji góra-dół. 4 minuty przed końcem pieczenia zmienić funkcję na grillową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *