Pasta ze szprotek i pieczonej papryki

pasta

Składniki
papryka czerwona, 1 mała
cebula czerwona, 1/2 sztuki
szprotki w oleju, 120 gram
pomidory suszone, 3 sztuki
papryka słodka, 1 i 1/2 łyżeczki
papryka ostra, 1 łyżeczka
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Z papryki usunąć gniazdo z nasionami. Podzielić na 3 części. Ułożyć na  blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do góry. Piekarnik ustawić na 200 stopni na funkcję grillową. Piec do momentu, aż skóra zrobi się czarna. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć. Zostawić na 5 minut. Następnie usunąć skórę. Będzie łatwo odchodziła. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do blendera.

2. Cebulę i pomidory pokroić z grubsza. Wszystkie składniki, łącznie z przyprawami, wrzucić do blendera. Zmiksować. Pasta jest dość pikantna. Możecie zmniejszyć ilość ostrych przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *