No to zaczynamy sezon na szparagi (!) tym szybkim, ale jakże genialnym makaronem. Zaledwie kilka składników. Sos, który powstaje z oliwy, masła, pecorinio i wody z gotowania makaronu – mistrzostwo. Do tego smażone szparagi. Całość dopełnia skórka z cytryny. Pochwała prostoty.
SKŁADNIKI
spaghetti, 100 g
czosnek, 2 ząbki
suszona papryczka chili, 1/2 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżki
masło, 2 łyżki
szparagi, 100 g
pecorinio lub parmezan, 10 g
odrobinę skórki z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron gotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Obrany czosnek i papryczkę drobno posiekać. Następnie wrzucić na rozgrzaną oliwę z roztopionym masłem. Kiedy zaczną skwierczeć dodać szparagi, pokrojone na skos (wcześniej należy oderwać zdrewniałe ich części). Chwilę smażyć. Wlać 1 łyżkę wody z gotowania makaronu. Zmniejszyć ogień do średniego. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę dusić.
Kiedy szparagi delikatnie zmiękną, dodać spaghetti prosto z garnka. Wsypać ser i mieszać, aż powstanie gładki sos. Można dodać jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu.
Przełożyć na talerz. Przyprawić czarnym pierzem, posypać pecorinio i skórką z cytryny.
Przepis pochodzi z książki “Jamie gotuje po włosku”.