No to zaczynamy sezon na szparagi (!) tym szybkim, ale jakże genialnym makaronem. Zaledwie kilka składników. Sos, który powstaje z oliwy, masła, pecorinio i wody z gotowania makaronu – mistrzostwo. Do tego smażone szparagi. Całość dopełnia skórka z cytryny. Pochwała prostoty.

SKŁADNIKI


spaghetti, 100 g

czosnek, 2 ząbki

suszona papryczka chili, 1/2 szt.

oliwa z oliwek, 2 łyżki

masło, 2 łyżki

szparagi, 100 g

pecorinio lub parmezan, 10 g

odrobinę skórki z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Makaron gotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

Obrany czosnek i papryczkę drobno posiekać. Następnie wrzucić na rozgrzaną oliwę z roztopionym masłem. Kiedy zaczną skwierczeć dodać szparagi, pokrojone na skos (wcześniej należy oderwać zdrewniałe ich części). Chwilę smażyć. Wlać 1 łyżkę wody z gotowania makaronu. Zmniejszyć ogień do średniego. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę dusić.

Kiedy szparagi delikatnie zmiękną, dodać spaghetti prosto z garnka. Wsypać ser i mieszać, aż powstanie gładki sos. Można dodać jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu.

Przełożyć na talerz. Przyprawić czarnym pierzem, posypać pecorinio i skórką z cytryny.


Przepis pochodzi z książki “Jamie gotuje po włosku”.