SKŁADNIKI / 2 porcje


jajka, 2 szt.

awokado, 1 szt.

czosnek, 1 mały ząbek

sok z cytryny, 1 łyżeczka

sól, pieprz

posiekany szczypiorek, 2 łyżeczki

rzeżucha

skórka z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę. Miąższ wyciągnąć za pomocą łyżki i również grubo posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość połączyć, rozgniatając lekko awokado. Na koniec pastę wymieszać ze szczypiorkiem. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Pastę rozsmarować na pieczywie. Posypać pieprzem, rzeżuchą i skórką otartą z cytryny.