Paprykarz

paprykarz 1

Składniki

  • papryka czerwona, 1 sztuka
  • makrela wędzona, 1 sztuka
  • ryż, 1/2 woreczka
  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • marchewka, 1 mała
  • papryczka chili, 1/2 sztuki
  • przecier pomidorowy, 4 płaskie łyżeczki
  • sól, pieprz, papryka ostra wędzona

Sposób przygotowania

  1. Z papryki wyciąć gniazdo, podzielić na 4 części. Usunąć białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórka papryki będzie czerniała przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Pokroić w kosteczkę.
  2. Makrelę obrać i oddzielić od ości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i chili pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  3. Na patelni przesmażyć cebulkę. Następnie wrzucić resztę warzyw. Chwilę dusić, dołożyć przecier. Masę warzywną dodać do makreli. Zmiksować. Połączyć z ryżem. Przyprawić do smaku. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

One thought on “Paprykarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *