SKŁADNIKI / 2-3 porcje


pappardelle, 250 g

oliwa do smażenia

szalotka, 1/2 szt.

czosnek, 2-3 ząbki

chorizo, 100 g

bakłażan, 150 g

pomidorki rzymskie, 150 g

sól, pieprz

parmezan

świeża bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzić. Zostawić około 1/4 szklanki wody z jego gotowania.

W międzyczasie pokroić szalotkę i czosnek w kosteczkę. Z chorizo ściągnąć flak. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Bakłażana pokroić w grube słupki o długości około 4 cm. Skropić odrobiną oliwy i posolić. Pomidorki poprzekrawać na pół i również przyprawić solą.

Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać chorizo. Smażyć 2-3 minuty. Wrzucić słupki bakłażana. Zmniejszyć ognień i dusić kilka minut, aż zmięknie. Dodać pomidorki i stopniowo wlewać wodę z gotowania makaronu. Nie musicie zużyć całości. Tylko tyle, aby postała odrobina sosu. Przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Kiedy pomidorki lekko zmiękną, pastę przełożyć na talerze. Posypać pieprzem, parmezanem i bazylią.