Pancakes

IMG_6776 1

Pancakes czyli naleśniki rodem z USA. Totalnie amerykańskie śniadanie! Pancakes różnią się od naszych naleśników przede wszystkim strukturą i wyglądem. Są mniejsze, grubsze i puszyste. Smaży się je bez tłuszczu na suchej patelni. Tłuszcz w postaci masła dodaje się do ciasta. Podałam je tradycyjnie z syropem klonowym i owocami. Ale sposobów na ich serwowanie jest mnóstwo. Najdziwniejszy jaki widziałam to połączenie pancakes, syropu klonowego i… boczku. Kiedyś spróbuje i dam znać jak smakowało.

Składniki

  • roztopione masło, 30 g
  • jajka, 2 sztuki
  • sól, szczypta
  • mleko, 375 ml
  • proszek do pieczenia, 5 g
  • cukier puder, 50 g
  • mąka pszenna, 340 g

Sposób przygotowania

  1. Masło roztopić. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywno z dodatkiem soli. Połączyć żółtka, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i mąkę. Mieszać aż powstanie bardzo gęsta, gładka masa. Wlać roztopione masło, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie połączyć.
  2. Na suchą patelnię (do smażenia nie używamy tłuszczu) wylać 3/4 łyżki wazowej ciasta. Smażyć na wolnym do powstania pęcherzyków powierza na powierzchni naleśnika. Przerzucić na drugą stronę, smażyć na złoty kolor.

2 thoughts on “Pancakes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *