Pancakes czyli naleśniki rodem z USA. Totalnie amerykańskie śniadanie! Pancakes różnią się od naszych naleśników przede wszystkim strukturą i wyglądem. Są mniejsze, grubsze i puszyste. Smaży się je bez tłuszczu na suchej patelni. Tłuszcz w postaci masła dodaje się do ciasta. Podałam je tradycyjnie z syropem klonowym i owocami. Ale sposobów na ich serwowanie jest mnóstwo. Najdziwniejszy jaki widziałam to połączenie pancakes, syropu klonowego i… boczku. Kiedyś spróbuje i dam znać jak smakowało.
Składniki
- roztopione masło, 30 g
- jajka, 2 szt.
- sól, szczypta
- mleko, 375 ml
- proszek do pieczenia, 5 g
- cukier puder, 50 g
- mąka pszenna, 340 g
Sposób przygotowania
- Masło roztopić. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywno z dodatkiem soli. Połączyć żółtka, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i mąkę. Mieszać aż powstanie bardzo gęsta, gładka masa. Wlać roztopione masło, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie połączyć.
- Na suchą patelnię (do smażenia nie używamy tłuszczu) wylać 3/4 łyżki wazowej ciasta. Smażyć na wolnym do powstania pęcherzyków powierza na powierzchni naleśnika. Przerzucić na drugą stronę, smażyć na złoty kolor.
Cudne..do wyprobowania
placuszki na śniadanie mogłabym jeść codziennie 🙂
Pycha. Ja do ciasta dodaję jeszcze 1/4 łyżeczki cynamonu… No ale ja dodaję cynanon praktycznie do wszystkiego, jestem jego wielką entuzjastką 🙂
W takim razie też muszę przetestować z cynamonem 🙂