Bezbłędne połączenie smaków. A może raczej obłędne. Polecam każdemu. Nie tylko miłośnikom bekonu 🙂


SKŁADNIKI / 6 placków


mąka pszenna, 60 g

proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki

cynamon, 1/4 łyżeczki

jajka, 2 szt.

roztopione masło, 25 g + masło do smażenia

jogurt naturalny, 75 ml

ricotta, 75 g

ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka


twarda gruszka, 1/2 szt.

cynamon, 1/2 łyżeczki

bekon, 6 plastrów

syrop klonowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Masło roztopić na patelni do naleśników. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor (1 placek = 3 łyżki ciasta).

W międzyczasie gruszkę pokroić cienkie plasterki i przesmażyć na maśle z dodatkiem cynamonu. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni smażyć bekon.

Pancakes podawać z plastrami gruszek i bekonem polane syropem klonowym.