Kiedyś obiecałam Wam, że przetestuję jak smakują naleśniki amerykańskie z bekonem i syropem klonowym. Sam tłuszcz, cukier i góra kalorii czyli smakują genialnie. I nie dziwię się, że Amerykanie mają problemy z otyłością, jeśli każdy poranek zaczynają takim śniadaniem. Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
Składniki
- jajko, 1 szt.
- sól, szczypta
- maślanka, 1 i 1/4 szkl.
- oliwa, 1/4 szkl.
- mąka pszenna, 1 i 1/4 szkl.
- cukier puder, 1/4 szkl.
- proszek do pieczenia lub soda, 1 i 1/2 łyżeczki
- bekon, kilka cienkich plastrów
- syrop klonowy do polania
Sposób przygotowania
- Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Żółtko, maślankę i oliwę połączyć.
- Dodać mąkę, cukier i proszek. Dokładnie zmiksować.
- Na koniec bardzo delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor na suchej patelni na słabym ogniu.
- W międzyczasie zarumienić bekon również na suchej patelni.
- Pancakes podawać ułożone piętrowo po 3 sztuki z plastrami smażonego bekonu i polane syropem klonowym.
To połączenie zawsze mnie frapowało… Kiedyś będę musiała go spróbować 🙂
Polecam, ja byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Jadł je nawet mój facet, który nie znosi połączenia słonego ze słkodkim 🙂
Uwielbiam to połączenie.
Znam już ten przepis na pamięć 🙂 Gdy po raz pierwszy skusiłam się na to połączenie, już po pierwszym gryzie wpadłam w osłupienie, bo nie spodziewałam się tak niezwykłego smaku! 😀 Polecam niezdecydowanym, spróbujcie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Ja nie znam tego przepisu na pamięć 😀 Wow 🙂