Paluchy pełonoziarniste

paluchy pełnoziarniste

Składniki
mąka pełnoziarnista, 2 szklanki
mąka pełnoziarnista 3 zboża, 2 i 1/2 szklanki
drożdże suche, 10 gram
sól, 2 i 1/4 łyżeczki
cukier, 2 i 1/4 łyżeczki
ciepła woda, około 1 szklanki

Sposób przygotowania
1. Obie mąki, drożdże, sól i cukier wsypać do dużej miski, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Połączyć składniki w gładką masę i wyrabiać przez 10-15 minut. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, brzegi zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć.  Następnie każdą część uformować w rulon. Tak przygotowane pieczywo przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (około 30 minut).

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół  przez 15-20 minut.

One thought on “Paluchy pełonoziarniste

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *