Składniki
- masło, 4 łyżki
- cukier, 4 łyżki
- cukier wanilinowy z prawdziwa wanilią, 2 łyżki
- ciasto francuskie, 275 g
- gorzka czekolada, 50 g
- śmietana kremówka (30%), 6-7 łyżek
Sposób przygotowania
- Masło roztopić. Cukry połączyć. Ciasto na całej powierzchni posmarować masłem i posypać cukrami. Dłuższe boki złożyć do środka, docisnąć. Ponownie posmarować masłem, posypać cukrami i złożyć. Ciąć na plastry o grubości 1 cm. Boki ciasteczek zanurzać w maśle, a następnie w cukrze.
- Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem, w dużych odstępach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Palmiery piec przez 10-15 minut.
- Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasteczka zamaczać w czekoladzie.
Pychotka!