Składniki
- mąka pszenna, 250 g
- soda, 1 i 1/2 łyżeczki
- jajka, 2 sztuki
- mascarpone, 250 g
- cukier, 1/3 szklanki
- olej do smażenia, 1 l
Sposób przygotowania
- Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać jajka, mascarpone i cukier. Połączyć w gładką masę. Ciasto będzie kleiste. Masę i blat obsypać sporą ilością mąki.
- Ciasto rozgnieść palcami na grubość 1-1,5 cm. Wycinać koła o średnicy 7 cm. W środku każdego zrobić otwór małym kieliszkiem lub nakrętką.
- Olej wlać do garnka. Rozgrzać do 175 stopni. Jeśli nie mamy termometru musimy usmażyć jedną oponkę “na próbę”. Przy prawidłowo rozgrzanym tłuszczu powinna się smażyć po 2-3 minuty na każdą stronę i nabrać złoto-brązowego koloru. Jeśli olej będzie za bardzo nagrzany oponka szybko zbrązowieje, a ciasto w środku będzie surowe. Jeśli zbyt słabo wsiąknie za dużo tłuszczu. Wszystkie usmażone oponki od razu po wyciągnięciu z garnka należy ułożyć na ręcznikach papierowych. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło 12 grubych oponek.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.
Wyglądają przepysznie – z serkiem mascarpone musza być jeszcze bardziej kremowe niż ze zwykłym białym serem 🙂
Szał na tłusty czwartek czas zacząć – ja pączki piekę jutro 🙂
Wyglądają przepysznie!
Dziękuję 🙂