Omlet z serkiem i owocami

Ten omlet jest cudowny. Puszysty i delikatny. Jedyną jego wadą jest to, że bardzo trudno jest go obrócić na druga stronę. Ja to robię za pomocą 2 drewnianych łopatek, ale nie zawsze wychodzi mi to perfekcyjnie. Słyszałam, że niektórzy zsuwają omlet na talerz i z talerza przerzucają go na patelnię. Muszę tak spróbować następnym razem.

Składniki
jajka, 4 sztuki
cukier, 4 płaskie łyżeczki
cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
sól, szczypta
mleko, 2 szklanki
mąka pszenna, 1,5 szklanki
serek waniliowy (typu Danio), 220 g (duże opakowanie)
cukier puder do posypania
banany, 2
kiwi, 2
mandarynki w puszcze, 175 gram
masło, 2 łyżeczki
olej, 2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego utrzeć puszystą masę. Dodać mleko, mąkę i 2 łyżki serka Danio. Na koniec ciasto delikatnie połączyć z białkami.

2. Banany zmiksować i połączyć z pozostałym serkiem. Kiwi obrać i pokroić w plastry. Mandarynki odsączyć z zalewy.

3. Na patelni rozgrzać olej z masłem (po 1 łyżeczce masła i 1 łyżce ojeju na każdy omlet). Z ciasta usmażyć 2 omlety. Wyjdą ogromne, myślę że z tego ciasta można zrobić 3 a nawet 4 mniejsze omlety.

4. Każdy omlet smarować masą bananowo-serową, ozdobić owocami, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *