Omlet z pieczonymi truskawkami

omlet zpieczonymi truskawkami

Nie mogłam się oprzeć kiedy zobaczyłam truskawki na bazarze. Kupiłam. Co prawda nie były tak dobre jak nasze polskie, ale też nie najgorsze. Omlet jest dietetyczny – bez cukru. Jeśli nie jesteście na diecie możecie dodać łyżkę cukru pod koniec ubijania piany lub posypać całość cukrem pudrem.

Składniki
jajka, 3 sztuki
jogurt naturalny, 1 mały kubek
mleko, 3 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżki
sól, szczypta
truskawki, 400-600 gram
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania
1. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec przez 15-20 minut na funkcji góra-dół w temperaturze 180 stopni.

2. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem i mąką. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Z ciasta usmażyć 2 omlety na niewielkiej ilości oliwy.

3. Omlety podawać z jogurtem naturalnym i pieczonymi truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *