Omlet pomarańczowy z lodami śmietankowymi

Tak, wiem… lody na śniadanie. Z lekka przegięcie. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Ale niczego nie żałuję ;) Omlet był boski. Po wlaniu soku troszkę traci na objętości, za to jest bardzo wilgotny, a całe ciasto przechodzi smakiem pomarańczy. Bardzo polecam :)

Składniki

  • jajka, 2 szt.
  • mąka, 2 łyżki
  • mleko, 3 łyżki
  • skórka z pomarańczy, 1/3 łyżeczki
  • masło do smażenia, 1 łyżeczka
  • sok z 1 pomarańczy
  • miód, 1-2 łyżeczki
  • lody śmietankowe, 3 gałki

Sposób przygotowania

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mąką, mlekiem i i skórką. Na patelni rozgrzać masło. Wylać ciasto. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  2. W międzyczasie wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać z miodem. Wlać połowę mieszanki na patelnię z omletem. Syrop powinien zacząć wrzeć. Kiedy cały wchłonie się w ciasto obrócić omlet i wlać pozostałą część płynu.
  3. Złożyć omlet podwijając jego dwa brzegi pod spód. Przełożyć na talerz. Podawać z lodami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *