Kaiserschmarrn – omlet cesarski, to danie kuchni austriackiej. Dobra wiadomość dla osób, które mają problem z obracaniem omletów. W tym przypadku nie należy się tym przejmować, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto jest rozrywane na kawałki. Tradycyjnie omlet podawany jest z powidłami śliwkowymi, ale można też użyć innego dżemu, musu jabłkowego czy świeżych owoców.
Składniki
- jajka, 2 szt.
- cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
- mąka pszenna, 50 g
- mleko, 80 ml
- masło, 1-2 łyżki
- cukier puder
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wlać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na delikatnym ogniu. Następnie omlet poszarpać na kawałki za pomocą 2 widelców. Jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać troch masła.
- Kawałki omleta przełożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem. Podawać w powidłami śliwkowymi.