Niemiecki chleb farmerski

niemiecki chleb farmerski

Składniki

  • mąka pszenna, 400 gram
  • mąka żytnia razowa, 104 gramy
  • cukier, 5 gram
  • sól, 9 gram
  • jogurt naturalny, 33 gramy
  • drożdże, 1 i 1/2 grama (dałam 2 gramy)
  • letnia woda, 315 gram

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Wyrabiać przez 15 minut. Ciasto będzie bardzo kleiste, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny.
  2. W tym czasie dwukrotnie “złożyć” chleb, zbierając boki ciasta do środka.
  3. Uformować okrągły bochenek, postępując tak samo jak w punkcie 2. Obsypać go mąką i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać ostrym nożem, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego rozrostu.
  4. Piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Jeśli będzie się za bardzo rumienił przykryć folią aluminiową.

Przepis pochodzi z książki “Chleb” Jeffreya Hamelmana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *