Najlepsze naleśniki! Francuskie wg przepisu Julli Child. Cieniutkie i delikatne. Wychodzą za każdym razem. Nawet pierwszy! Tym razem zrobiłam je masą z serka mascarpone i bitej śmietany. Na wierzch ułożyłam świeże truskawki. Mega pyszne połączenie.
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna, 1 szkl.
- ziemne mleko, 2/3 szkl.
- zimna woda, 2/3 szkl.
- jajka, 3 duże
- sól, 1/4 łyżeczki
- stopione masło, 3 łyżki + masło do smażenia
Masa:
- mascarpone, 250 g
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 10 g
- cukier puder, 1-2 łyżki
- śmietana kremówka, 250 ml
Dodatkowo:
- truskawki, 500 g
- cukier, 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny.
- Truskawki umyć i oderwać szypułki. Pokroić w plasterki. Zasypać cukrem i odstawić na pół godziny, aby puściły soki.
- Mascarpone krótko miksować z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do serka i miksować (ale niezbyt długo) do uzyskania gładkiej masy.
- Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.
- Każdy lekko wystudzony placek smarować masą. Złożyć na cztery. Na wierzchu ułożyć truskawki.