SKŁADNIKI / 5 naleśników


CIASTO


mąka pszenna, 80 g

ziemne mleko, 80 ml

zimna woda, 80 ml

jajka (M), 2 szt.

sól, szczypta

stopione masło, 1 łyżka + masło do smażenia


KREM


śmietana kremówka, 100 ml

śnieżka, 30 g

mascarpone, 150 g

sok z połowy cytryny


DODATKOWO


jeżyny

borówki

syrop klonowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny.

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać śnieżkę. Wlać sok. Stopniowo dodawać serek i miksować (ale niezbyt długo) do uzyskania gładkiej masy.

Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.

Każdy lekko wystudzony placek smarować kremem. Zwinąć w rulon. Na wierzchu ułożyć owoce. Polać syropem.