SKŁADNIKI / 5 naleśników
CIASTO
mąka pszenna, 80 g
ziemne mleko, 80 ml
zimna woda, 80 ml
jajka (M), 2 szt.
sól, szczypta
stopione masło, 1 łyżka + masło do smażenia
KREM
śmietana kremówka, 100 ml
śnieżka, 30 g
mascarpone, 150 g
sok z połowy cytryny
DODATKOWO
jeżyny
borówki
syrop klonowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać śnieżkę. Wlać sok. Stopniowo dodawać serek i miksować (ale niezbyt długo) do uzyskania gładkiej masy.
Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.
Każdy lekko wystudzony placek smarować kremem. Zwinąć w rulon. Na wierzchu ułożyć owoce. Polać syropem.