Musztarda z whiskey i ziołowym pieprzem

musztarda

Musztarda wyszła pyszna, ale baaardzo ostra. Aby złagodzić jej smak należy ograniczyć ilość pieprzu, a whiskey zastąpić octem. Można również ziarna gorczycy uprażyć na suchej patelni oraz zwiększyć ilość miodu.

Składniki
gorczyca biała, 60 gram
ocet winny biały, 3 łyżki
whiskey, 3 łyżki
woda, około 10 łyżek
sól, 1/4 łyżeczki
pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki
miód, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania
1. Gorczycę moczyć w occie, whiskey i 3 łyżkach wody przez 24 godziny. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wodę należy wlewać stopniowo, aby można było kontrolować konsystencję musztardy. Przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

One thought on “Musztarda z whiskey i ziołowym pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *