Klasyczny przepis na mule. Należy je podawać z chrupiącymi grzankami lub frytkami. Podczas gotowania nie dodaję soli. Znajduje się ona już w wodzie morskiej. Jej ilość jest wystarczająca.


SKŁADNIKI / 4 porcje


mule, 1 kg

masło, 2-3 łyżki

szalotka, 2 szt.

czosnek, 3 ząbki

białe wytrawne wino, 120 ml

liść laurowy, 1 szt.

natka pietruszki, 1/2 pęczka

świeżo mielony czarny pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Mule wyszorować, usunąć wszystkie wystające części. Umyć pod bieżącą zimną wodą. Jeśli któraś jest otwarta, należy postukać nią o blat – jeśli się nie zamknie, oznacza, że jest martwa – do kosza.

Na maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

Zwiększyć ogień, wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Dodać liść i większość posiekanej natki. Wrzucić małże. Przyprawić pieprzem. Garnek przykryć pokrywką. Całość gotować około 5-6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby mule równomiernie się gotowały. Wyciągnąć liść.

Mule przełożyć na talerze razem z sosem. Jeśli któraś z nich jest wciąż zamknięta – nie nadaje się do jedzenia. Trzeba ja wyrzucić. Posypać pozostałą pietruszką. Podawać w grzankami lub frytkami.