Muffiny z poziomkami i bananami

muffiny z poziomkami

Składniki

  • mąka pszenna, 330 g
  • proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • banany, 2 sztuki
  • cukier, 140 g
  • jajko, 1 sztuka
  • mleko, 50 ml
  • masło, 75 g
  • poziomki, 80 g

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce rozgnieść banany widelcem. Dodać cukier, jajko, mleko i roztopione, ostudzone masło. Dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać poziomki i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wyłożonymi papierowymi papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Składniki na 12 babeczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *