Młoda kapusta z koperkiem

młoda kapusta z koperkiem

Uwielbiam tę porę roku. Jest cudownie, przyjemnie, kolorowo. Na straganach pełno warzyw i owoców. A to dopiero początek! Młoda kapusta jest jednym z tych dań, które trzeba zrobić. Ja do jej przygotowania używam jak najmniej składników. Lubię jej świeży smak. Ale oczywiście można do niej dodać podsmażony boczek lub przyprawić dodatkowo sokiem z cytryny i cukrem.

Składniki

  • młoda kapusta, 1 główka
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • sól, pieprz
  • masło, 3-4 łyżki
  • cebula, 1 średnia
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • koperek, 1 pęczek

Sposób przygotowania

  1. Oderwać wierzchnie liście kapusty. Przekroić na 4 części. Odciąć biały środek. Resztę poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście, sól i pieprz. Gotować ok. 15-20 minut do momentu, aż będzie miękka. Odlać większość wody. Zostawić tylko trochę na dnie.
  2. Na maśle zarumienić  pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wsypać mąkę. Smażyć 2-3 minuty. Trzeba uważać, żeby mąka się nie przypaliła. Całość dodać do kapusty. Dosypać posiekany koperek. Wymieszać. Jeszcze chwilę gotować. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.

One thought on “Młoda kapusta z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *