Miodowe bułki

bułki miodowe

Normalna do końca to ja nie jestem. W swój wolny dzień wstałam wcześnie rano, żeby zrobić bułki. Chyba jestem uzależniona od tego rodzaju wypieków. Dzisiaj były bułeczki z delikatnym posmakiem miodu. Bardzo mięciutkie, zarówno w środku jaki i na zewnątrz.

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa (typ 750), 300 gram
  • suche drożdże, 4 gramy
  • jajko, 1 sztuka + mleko (razem ma być 200 ml)
  • miód, 50 gram
  • roztopione masło, 30 gram
  • sól, 2/3 łyżeczki

Dodatkowo:

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto zagniatać przez 10 minut. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem “spojeniem” do dołu. Zostawić na 20 minut do napuszenia.
  3. Bułki posmarować jajkiem. Można dodatkowo posypać sezamem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *