Mini calzone sprawdzą się jako danie główne jaki i przekąska. Świetnie smakują z dobrą oliwą z oliwek.


SKŁADNIKI / 4-6 porcji


CIASTO:

mąka pszenna, 600 g

suche drożdże, 20 g

cukier, 2 łyżeczki

sól, 2 łyżeczki

oliwa, 3 łyżki

ciepła woda, ok. 330 ml


FARSZ:

czerwona cebula, 1 szt.

czosnek, 4 ząbki

oliwa z oliwek

dynia, 120 g

papryka czerwona i żółta, po 1 małej sztuce

cukinia, 120 g

bakłażan, 120 g

mięso mielone wołowe, 300 g

pomidory w puszce, 400 g

sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

mozzarella, 200 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować farsz. Na oliwie przesmażyć połowę posiekanego czosnku i cebuli. Warzywa pokroić w grubą kostkę. Do prosmażonej cebuli dodać dynię. Co 2-3 minuty dokładać kolejne warzywo. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz.

Do garnka wlać oliwę i przesmażyć resztę cebuli i czosnku. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i paprykami w proszku. Smażyć na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Wymieszać razem z wcześniej przygotowanymi warzywami i wlać pomidory. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia do zredukowania całego sosu. Kiedy farsz wystygnie połączyć z mozzarellą pokrojoną w grubą kostkę.

Ciasto delikatnie zarobić. i rozwałkować na grubość 5-8 mm. Wycinać koła o średnicy 9 cm. Na każde nakładać dużą, czubatą łyżkę farszu. Złożyć na pół tak jak pierogi. Brzegi bardzo dokładnie zlepić. Obtoczyć w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na funkcji góra-dół.