Jeśli nie macie kozackiego blendera nie róbcie tego masła. Zamęczycie sprzęt. Chyba, że potrzebujecie pretekstu do kupienia nowego… 😉

Do przygotowania masła możecie użyć również solonych orzechów, ale wtedy nie macie kontroli nad jego smakiem. I koniecznie spróbujcie kanapki: masło orzechowe + dżem lub banan 🙂


SKŁADNIKI


prażone orzechy arachidowe, 300 g

olej, 1 łyżka

sól

ekstrakt waniliowy (opcjonalnie), 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Orzechy wsypać do kielicha blendera lub do miski, jeśli używacie blendera ręcznego. Miksować stopniowo, z przerwami, aby nie uśmiercić maszyny 😉

Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Sól dodawać stopniowo po 2 szczyty do momentu uzyskania pożądanego smaku. Na koniec całość zmiksować w ekstraktem z wanilii. Gotowe masło przełożyć do słoiczka. Może być przechowywane w lodówce do miesiąca.