Mam wiele kulinarnych postanowień noworocznych. Sporo wyzwań przede mną. Jednym z nich było przetestowanie ciasta na pizzę na semolinie. Wyszło boskie. Cieniutkie i bardzo chrupiące. Chyba też jest bardziej plastyczne podczas wyrabiania niż ciasto na mące typu 00.


SKŁADNIKI / 2 pizze


CIASTO


letnia woda, 170 ml

sól morska, 3 g

drożdże instant, 4 g

semolina, 250 g

oliwa z oliwek, 1 łyżka + oliwa do smarowania ciasta


DODATKI


sos pomidorowy, kilka łyżek

mozzarella, 200 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Do misy wlać wodę, dodać sól, drożdże i garść mąki. Wymieszać i odczekać 2 minuty. Wsypać pozostałą mąkę i wlać łyżkę oliwy. Miksować hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać kolejne 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 h do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Link do przepisu znajduje się obok w liście składników 

Następnie ciasto podzielić na 2 części, posmarować oliwą i odstawić na chwilę.

Blaszkę / kamień do pizzy wstawić na środkową półkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Blat podsypać mąką. Delikatnie przełożyć ciasto i rozciągać, tak aby boki były grubsze niż środek. Można też formować je na pięściach ostrożnie obracając. Ciasto posmarować sosem.

Tak przygotowaną pizzę przełożyć na blaszkę za pomocą łopatki. Wcześniej blaszkę można posypać bułką tartą – spód będzie chrupiący. Piec przez 5 minut. Następnie na wierzchu pizzy ułożyć kawałki poszarpanej mozzarelli. Piec kolejne 5 minut. Po upieczeniu dodać świeżą bazylię.