Składniki
- makaron muszelki, 250 g
- filet z kurczaka, 300 g
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- oliwa do smażenia
- jajka, 4 duże
- papryka czerwona, 1 średnia
- ananas, 250 g
- kukurydza, 170 g
- natka pietruszki, 1 pęczek
- majonez, 300-350 ml
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- Filet umyć, osuszyć i usunąć białe błonki. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać oliwę na patelni grillowej. Smażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor. Kiedy wystygnie pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo. Oskubać, a następnie drobno pokroić. Z papryki usunąć gniazdo i białe błonki. Pokroić w kosteczkę. Ananasy odcedzić z zalewy. Pokroić w paseczki. Kukurydzę wrzucić na sitko i przelać zimną wodą. Natkę posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę, aby się przegryzło.