Makaron

Pamiętam jak moja babcia go robiła. Wbrew pozorom nie jest trudny i pracochłonny w wykonaniu. I jak smakuje! Nie trzeba mieć też specjalnej maszynki do makaronu. Chociaż nie wyobrażam sobie robienia tą metodą cienkiego makaronu do rosołu.

Składniki
mąka pszenna, 200 gram
jajko, 1 sztuka
żółtko, 1 sztuka
ciepła woda, 1/2 szklanki
sól, 1 łyżeczka
oliwa, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania
1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdy płat makaronu obsypać dużą ilością mąki. Zwinąć w luźny rulon i pokroić w paski o grubości 1 centymetra.

Gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Można dodać 2 łyżki oleju, żeby makaron się nie posklejał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *