Makaron z salami i pomidorami

makaron z salami

Szybki makaron wg przepisu Nigelli. W oryginale jest z białą fasolą, ja wypróbowałam z zieloną fasolką szparagową. I właśnie tak lepiej mi smakuje.

Składniki
gruby makaron, 250 gram
salami, 15 plastrów
pomidory z puszki, 1 puszka
woda, 1/2 objętości puszki po pomidorach
masło, 1 łyżka
biała fasola, 1/2 puszki
liście laurowe, 6 liści
sól, pieprz, oregano, bazylia,
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać wodą. Odlać 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.

2. Salami pokroić na grube paski. Podsmażyć na suchej patelni. Dodać pomidory i wodę. Chwile gotować, dołożyć masło, fasolę i liście. Przyprawić do smaku. gotować ok. 15 min.

3. Makaron połączyć z sosem. Dodać wodę z gotowania makaronu. Gotować jeszcze 5-10 min. Danie podawać posypane świeżą natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *