Szybki makaron wg przepisu Nigelli. W oryginale jest z białą fasolą, ja wypróbowałam z zieloną fasolką szparagową. I właśnie tak lepiej mi smakuje.
Składniki
- gruby makaron, 250 g
- salami, 15 plastrów
- pomidory z puszki, 1 puszka
- woda, 1/2 objętości puszki po pomidorach
- masło, 1 łyżka
- biała fasola, 1/2 puszki
- liście laurowe, 6 liści
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać wodą. Odlać 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Salami pokroić na grube paski. Podsmażyć na suchej patelni. Dodać pomidory i wodę. Chwile gotować, dołożyć masło, fasolę i liście. Przyprawić do smaku. gotować ok. 15 min.
- Makaron połączyć z sosem. Dodać wodę z gotowania makaronu. Gotować jeszcze 5-10 min. Danie podawać posypane świeżą natką pietruszki.