Szybki makaron wg przepisu Nigelli. W oryginale jest z białą fasolą, ja wypróbowałam z zieloną fasolką szparagową. I właśnie tak lepiej mi smakuje.

Składniki

  • gruby makaron, 250 g
  • salami, 15 plastrów
  • pomidory z puszki, 1 puszka
  • woda, 1/2 objętości puszki po pomidorach
  • masło, 1 łyżka
  • biała fasola, 1/2 puszki
  • liście laurowe, 6 liści
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać wodą. Odlać 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Salami pokroić na grube paski. Podsmażyć na suchej patelni. Dodać pomidory i wodę. Chwile gotować, dołożyć masło, fasolę i liście. Przyprawić do smaku. gotować ok. 15 min.
  3. Makaron połączyć z sosem. Dodać wodę z gotowania makaronu. Gotować jeszcze 5-10 min. Danie podawać posypane świeżą natką pietruszki.