Składniki
- zielone szparagi, 4 łodygi
- zielony groszek mrożony, garść
- czosnek, 2 ząbki
- szpinak, 40 g
- orzechy laskowe, 15 g
- słonecznik, 10 g
- parmezan, 15 g
- oliwa z oliwek, 100 ml
- sól morka, świeżo mielony czarny pieprz
- makaron, 75 g
Sposób przygotowania
- Zdrewniałe części szparagów oderwać. Końcówki obrać. Pokroić na mniejsze części. Blanszować 2-3 minuty w osolonej wodzie razem z zielonym groszkiem. Odcedzić. Przelać zimną wodą.
- Czosnek obrać i wrzucić ze wszystkimi składnikami do blendera. Przyprawić i zmiksować.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do gorącego garnka. Dodać 2 łyżki pesto. Wymieszać. Wyłożyć na talerz. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i pestkami słonecznika, ewentualnie z parmezanem.
bardzo fajnie wygląda, tak wiosennie 🙂