Prosty, szybki, meeega pyszny! Zaledwie kilka prostych składników. Właśnie za to kocham makarony… i boczek 🙂 Zawsze można z nich wczarować coś smacznego. Nawet jak się ma niewiele czasu.
Składniki
- boczek, 100 g
- szalotka, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- cukinia, 150 g
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- śmietana kremówka (30%), 150 ml
- tarty parmezan, 4 łyżki
- orzechy włoskie, garść
- świeża bazylia, kilka liści
- makaron długie wstążki, 150 g
Sposób przygotowania
- Boczek pokroić w kosteczkę i smażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę smażyć. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z wody. Wrzucić na patelnię. Dusić 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ boczek nadaje już smak.
- W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zminą wodą.
- Do boczku i cukinii wlać kremówkę i wsypać 3 łyżki parmezanu. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekane orzechy i makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem i listkami bazylii.
zjadlabym chyba 2 porcje 🙂
Ja tak samo, naprawdę uwielbiam takie przepisy – no i sos śmietankowy mój ulubiony obok czosnkowego 😀