Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera “Jamie gotuje po włosku”. Przeglądając ją od razu wiedziałam, że to będzie pierwszy przepis jaki z niej wypróbuje. Zachwycił mnie prostotą i nietypowym połączeniem składników. Pangrattato czyli chrupiąca bułka tarta jest na tyle aromatyczna i pełna smaku, że makaronu nie trzeba dodatkowo przyprawiać.
Składniki
- bucatini, 120 g
- oliwa do smażenia, 3 łyżki
- bułka tarta, 25 g
- płatki chili, 1/3 łyżeczki
- kawałek chrzanu, ok. 2 cm
- suszone pomidory, 4 szt.
- czosnek, 1 duży ząbek
- świeży tymianek, 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zostawić około 1/3 szklanki wody z jego gotowania.
- Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Wsypać bułkę, chili i drobno starty chrzan. Smażyć na ostrym ogniu do złotego koloru. Przełożyć do miseczki.
- Rozgrzać resztę oliwy na patelni. Wrzucić pomidory z grubsza pokrojone, czosnek i tymianek. Chwilę smażyć. Dodać makaron i wodę z jego gotowania. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać pangrattato.
A co zrobić z chrzanem ?
Zetrzeć i przesmażyć z bułką. Wpis poprawiony. Dzięki za spostrzegawczość 🙂
Wygląda świetnie
Dziękuję 🙂
W życiu bym nie pomyślał, że proste danie może być tak dobre POLECAM!. Buszująca nie przestaje mnie zaskakiwać 🙂
niebanalnie pyszne! świetny, niecodzienny smak i proste w wykonaniu! brawo! 🙂
Czy można użyć chrzanu ze słoiczka?
Tak, możesz spróbować takiego.
Szukałam takiego przepisu 🙂 robię to raz w tygodniu wyszukany smak … po prostu poezja smaku
Dziękuję 🙂