Maccheroni z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

Maccheroni to makaron w kształcie cienkich, gładkich rurek wytwarzany z pszenicy durum. Przepis zobaczyłam w programie “Family food challenge”. Niestety nie były podane proporcje więc sama musiałam kombinować. Troszeczkę zmodyfikowałam ten przepis.

Składniki
maccheroni, 200 gram
cebula, 1 sztuka
dymka ze szczypiorkiem, 2-3 sztuki
pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
papryka (użyłam pomarańczowej i zółtej), 1,5 sztuki
papryczka chili, 1 mała
ananas, 2-3 plastry
natka pietruszki, 1/3 pęczka
sól, pieprz

Sos
sok z ananasa z puszki, ok. 1 szklanki
przecier pomidorowy, 3 łyżeczki
sok z cytryny lub ocet, 2 łyżeczki
mąka kukurydziana, 3 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać wodą.

2. Cebulę pokroić w piórka, dymkę w plasterki. Zeszklić na oleju. Dodać kurczaka pokrojonego w paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aż kurczak się zetnie. Papryki pokroić w paseczki. Dorzucić do reszty składników. Chwilę smażyć. Na koniec dodać ananasy pokrojone na drobne kawałki i posiekaną natkę.

3. Połączyć składniki na sos. Wlać na patelnię. Gotować aż sos zgęstnieje. Całość wymieszać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *