Leczo z groszkiem konserwowym

leczo

Leczo to rodzaj gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej. Może być podawane na dwa sposoby. W wersji wegetariańskiej jako dodatek do mięs, makaronu i ryżu lub z kiełbasą jako danie główne. Leczo jadłam z wielu źródeł. Za każdym razem smakowało inaczej i co dziwne, za każdym razem było dobre.

Składniki

  • boczek, 200 g
  • kiełbasa, 500 g
  • cebula, 3 sztuki
  • pomidory, 5-6 sztuk
  • papryka czerwona, 4-5 sztuk
  • papryka żółta, 1 sztuka
  • papryka zielona, 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy, 80 g
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra wędzona, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe
  • groszek konserwowy, 1 puszka

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrojony w kosteczkę zarumienić na suchej patelni. Dodać grubo pokrojoną kiełbasę, chwilę smażyć. Przełożyć na talerz.
  2. Cebulę pokroić w piórka. Zarumienić na tłuszczu, który został ze smażenia boczku i kiełbasy.
  3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Następnie pokroić, wrzucić do garnka. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
  4. Z papryk usunąć gniazda i pokroić w grubą kostkę. Dodać do pomidorów wraz z koncentratem i cebulą. Przyprawić. Gotować około 15 minut.
  5. Dodać kiełbasę i boczek. Gotować kolejne 15 minut. Na koniec wrzucić odcedzony groszek. W razie potrzeby ponownie przyrawić. Danie powinno być ostre.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *