Pierwsza, w tym roku, propozycja dania na wigilijną kolację. Łazanki z pieczarkami i kapustą kwaszoną – szybkie w przygotowaniu, a do tego łatwo dostępne składniki. Duża porcja dla dużej rodziny 🙂 Tylko pamiętajcie, tego pieprzu to tak NIE lekką rączką 😉

SKŁADNIKI / 6-8 porcji

cebula, 1 duża

masło do smażenia

pieczarki, 500 g

kapusta kwaszona, 500 g

makaron łazanki, 250 g

sos sojowy, 1 łyżka

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle.

Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż grzyby puszczą soki, zmniejszą objętość, a następnie wytworzone płyny zredukują się.

Kapustę przepłukać 2 razy. Wycisnąć z wody i pokroić z grubsza. Dodać do garnka. Wlać sos sojowy. Chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać masło.

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dodać do reszty. Ponownie przyprawić solą pieprzem. Pieprzu nie żałować. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.