Pierwsza, w tym roku, propozycja dania na wigilijną kolację. Łazanki z pieczarkami i kapustą kwaszoną – szybkie w przygotowaniu, a do tego łatwo dostępne składniki. Duża porcja dla dużej rodziny 🙂 Tylko pamiętajcie, tego pieprzu to tak NIE lekką rączką 😉
SKŁADNIKI / 6-8 porcji
cebula, 1 duża
masło do smażenia
pieczarki, 500 g
kapusta kwaszona, 500 g
makaron łazanki, 250 g
sos sojowy, 1 łyżka
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle.
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż grzyby puszczą soki, zmniejszą objętość, a następnie wytworzone płyny zredukują się.
Kapustę przepłukać 2 razy. Wycisnąć z wody i pokroić z grubsza. Dodać do garnka. Wlać sos sojowy. Chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać masło.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dodać do reszty. Ponownie przyprawić solą pieprzem. Pieprzu nie żałować. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.