Składniki
Makaron:
- mąka pszenna, 110 g
- jajko, 1 szt.
- żółtko, 1 szt.
- oliwa z oliwek, 1 łyżka
- sól
Sos pomidorowy:
- cebula czerwona, 1 sztuka
- czosnek, 3 ząbki
- pomidory w puszce, 400 g
- woda, 200 g
- sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
- oliwa do smażenia
Farsz:
- cebula czerwona, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- marchewka, 1 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- boczek wędzony, 100 g
- mięso mielone wołowe, 400 g
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- oliwa do smażenia
- bazylia, 1/2 doniczki
Sos beszamelowy:
- masło, 1 łyżka
- mąka pszenna, 1 łyżka
- mleko, 220 ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- ser żółty, 10-15 g
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na makaron połączyć. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Obtoczyć w mące. Zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podzielić na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkować, podsypując ciasto mąką. Wycinać prostokąty wielkości naczynia, w którym będzie pieczona lasagne (moje miało wymiary 17×23 cm). Makaron gotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Ja gotowałam każdy płat osobno, żeby uniknąć sklejenia makaronu.
- Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucić pomidory. Do puszki wlać wodę. Zakręcić nią, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać warzywa. Chwilę dusić. Przełożyć na talerz. Boczek pokroić w drobną kostkę. Smażyć na suchej patelni. Kiedy ładnie się zarumieni dorzucić mięso mielone. Rozdrobnić widelcem. Smażyć na dużym ogniu do momentu, aż osiągnie ładny brązowy kolor, a woda wyparuje. Dodać warzywa. Przyprawić i wymieszać. Po 5 minutach wlać sos pomidorowy. Gotować do całkowitego zredukowania płynów. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Wrzucić posiekane liście bazylii.
- Na maśle przesmażyć mąkę. Należy uważać, żeby jej nie przypalić. Zmniejszyć ogień do minimum. Cały czas energicznie mieszając wlać mleko. Przyprawić. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Nie należy przerywać mieszania.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Układać kolejno do wyczerpania składników: makaron, farsz, sos beszamelowy i ser żółty. Piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.