Kurczak z pomarańczami w kremowym sosie

kurczak z pomarańczami

Składniki
pierś z kurczaka, 1 duża pojedyncza
cebula czerwona, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 150 mililitrów (2-3 pomarańcze)
cebula czerwona, 1/2 sztuki
papryka (najlepiej 3 różne kolory), 1 mała
por pokrojony w plasterki, 3 łyżki
pomarańcza podzielona na cząstki, 2 sztuki
starta skórka z 1 pomarańczy
estragon, 1 łyżeczka
ricotta, 150 gram
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
olej z pestek winogron do smażenia
spaghetti, 250 gram
oliwa z oliwek, 2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Przyprawić. Chwilę smażyć na oleju na ostrym ogniu. Przełożyć na talerz.

2. Na tę samą, nieumytą patelnię wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, a następnie zalać sokiem z pomarańczy. Dodać paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki i por. Gotować 5 minut. Dołożyć cząstki pomarańczy (zostawić kilka do ozdobienia), skórkę, estragon i ricottę. Przyprawić do smaku. Gotować 3 minuty. Dodać kurczaka, wymieszać. Ściągnąć z ognia.

3. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić, rozłożyć na 2 talerze. Skropić oliwą z oliwek. Polać sosem. Ozdobić pomarańczami.

One thought on “Kurczak z pomarańczami w kremowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *